• Wpisów: 48
  • Średnio co: 11 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 12:59
  • Licznik odwiedzin: 48 / 569 dni
 
mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 5-6 porcji

Składniki :

- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 400 g mielonego mięsa*
- 2,5 litra rosołu lub bulionu**
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki - w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki szafranu
warzywa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 kukurydza (lub mała puszka kukurydzy), 1 mała cukinia
- 1 pomidor
1/2 szklanki komosy ryżowej***
- gałązka szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki


*  mielona łopatka cielęca, ale może być filet z indyka
** np. domowy rosół ugotowany na warzywach i indyczym udźcu z kością
*** czerwona, może być też 1/3 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej lub 1/2 szklanki ryżu brązowego

Wykonanie :

W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek.
Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.
Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki.
Uważać aby warzywa się nie przypalały.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion.
Zagotować.
Dodać suchą kaszę lub komosę.
Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.
Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Podawać gorącą.
Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.



2016-05-08 22.30.04.png

Nie możesz dodać komentarza.