• Wpisów: 48
  • Średnio co: 11 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 12:59
  • Licznik odwiedzin: 49 / 588 dni
 
mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 4 duże czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku

Wykonanie :

Piekarnik nagrzać do 240 stopni C.
Paprykę pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka.
Bakłażana pokroić wzdłuż na 4 części, 1 cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, 3 ząbki czosnku pozostawić w łupinkach.
Wszystkie wymienione warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na wysoką półkę.
Pozostałą 1 cebulę i 1 ząbek czosnku obrać i drobno posiekać.
Warzywa piec przez 20 minut.
Włożyć je do worka foliowego, dokładnie zamknąć.
Po około 30 minutach otworzyć woreczek, warzywa obrać.
Włożyć je do melaksera i rozdrobnić z dodatkiem drobno posiekanej surowej cebuli i roztartego ząbka czosnku (mają pozostać małe kawałeczki warzyw).
Dodać oliwę, doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.



2016-05-07 23.37.26.png

Nie możesz dodać komentarza.