• Wpisów: 48
  • Średnio co: 10 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 12:59
  • Licznik odwiedzin: 46 / 505 dni
 
mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki:

- 300 g filetu z kurczaka lub indyka
- 5 czerwonych papryk
- 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g cukinii (1 mała)
- 1/2 puszki pomidorów
- 8 łyżek tartego sera do zapiekania (np. mozzarelli, provolone)
- oliwa
- sól i pieprz
- po 1 łyżeczce kurkumy, oregano i kminu rzymskiego,
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki

Wykonanie:

Mięso rozbić na cieńsze filety, następnie pokroić w kosteczkę i zamarynować: doprawić solą, pieprzem i przyprawami, wymieszać z 2 łyżkami oliwy , odłożyć.
Papryki przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne.
Połówki papryk wrzucić na wrzątek i blanszować przez ok. 3 minuty.
Dwie połówki papryki pokroić w kosteczkę, resztę ułożyć w naczyniu do zapiekania i posolić od środka.
W oddzielnym garnku zagotować 3/4 szklanki wody, wrzucić kaszę jaglaną, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek oraz pokrojoną paprykę i chwilę podsmażyć.
Zwiększyć ogień, dodać mięso i szybko obsmażyć z każdej strony.
Dodać startą na tarce nieobraną cukinię i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Dodać posiekane pomidory z puszki, doprawić wszystko solą i pieprzem i zagotować. Dodać kaszę jaglaną, wymieszać i gotować przez 2 minuty.
Powstałym farszem wypełnić połówki papryk.
Piec przez 25 minut w 180 stopniach C.
Następnie posypać tartym serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.

papryki_zapiekane_kasza_jaglana_kurczak_cukinia_01.jpg

Nie możesz dodać komentarza.