• Wpisów: 48
  • Średnio co: 11 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 12:59
  • Licznik odwiedzin: 48 / 569 dni
 
mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje, po 458 kcal

Składniki:

- 140 g makaronu penne
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 250 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
- kilka listków bazylii
- 4 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na większej patelni na oliwie podsmażyć przekrojony na pół obrany ząbek czosnku.
Jeden pojedynczy filet pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię po podsmażeniu czosnku, doprawić solą, pieprzem i dokładnie obsmażyć.
Papryczkę peperoncino przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki, następnie pokroić w kosteczkę. Na patelnię z czosnkiem i kurczakiem dodać papryczkę i chwilę razem podsmażyć.
Wlać przecier lub posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić solą, wymieszać i gotować przez około 3 minuty.
Dodać odcedzony makaron, wymieszać i gotować jeszcze przez około minutę.
Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną bazylią, podawać z tartym parmezanem.

Rada:
Jeśli nie użyjemy dodatku mięsa uzyskamy danie wegetariańskie.

Zdjęcie nie zawiera kurczaka.


penne_arrabiata_01.jpg

Nie możesz dodać komentarza.